Юбилей за Hampi

Днес се навършва точно един месец, откакто направих първата публикация. Тази сутрин влезнах в сайта и установих, че съм доста производителен, за ентусиазма, който влагам. Чудех се, на коя тема  да се спра за случая. Имам десетките проекти, за които бих искал да пиша. Но реших да замълча. Да не философствам на днешния ден, а да ви представя моя адаш – Хъмпи. Това е уникален древен град в Индия. Бил е средище за търговия на диаманти и всякакви други скъпоценности. Един, невероятно богат и красив град. За съжаление е бил превзет от мюсюлманите на 23 януари 1565г. и в продължение на шест месеца, неговите несметни богатства са били разграбвани и уникалната му архитектура е била разрушавана. Сринати са безчет храмове и дворци, паметници на световната цивилизация и култура. След като е бил ограбен и унищожен е потънал в забвение – за векове. Бил е забравен от света, което от своя страна е добре, защото така са се съхранили изключителните останки, за нас – съвремениците.

Ще ми се да вярвам, че името, което се е лутало през вековете и ме е намерило преди 40 години, не е сучайно. И ми е донесло и частица от мъдростта и философията на този тайнствен и загадъчен град – Hampi.

This entry was posted in *.*. Bookmark the permalink.

2 Responses to Юбилей за Hampi

  1. eli toncheva says:

    Hampi, jenichkata ti me svetna za tvoya blog i izchetoh vsichko na edin dah. Pozdravlenita za interesnite temi i za lekiya stil. Ostavam tvoi veren chitatel 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *