Ограничение на скоростта – фантазия

 

Ограничение на скоростта – 60 км/ч. Понякога това е подценяване, друг път е надценяване, зависи от уменията и опита на водача, от техническото състояние на колата и от метеорологичните условия. Много често има голямо разминаване между разрешената и съобразената скорост.

И ниската скорост може да бъде опасна

Фантасмагория

В шофьорската книжка (карта) има чип. Не можеш да запуснеш  двигателя, ако не вкараш картата в компютъра на колата, мотоциклета. Запалването се осъществява след тест за алкохол и наркотици. В електронно досие се записва целият ти стаж, всяко твое действие, всяка твоя моментна скорост, в конкретна точка, от GPS навигацията. Превозните средства имат вграден транспондер, като самолетите. Излъчва се сигнал за местоположението и скоростта им. Към системата се подава и информация за колата, с какво оборудване е, моментното техническо състояние, включително налягането в гумите. Следят се и метеорологичните условия на място, температура, влажност, видимост.

Гъвкави ограничения

Рамката на ограниченията става гъвкава, което оптимизира трафика. Съобразена е с конкретните условията и оборудването на колата/мотора. На дисплея се появява персонално ограничение, за всеки водач, във всеки момент, за конкретна отсечка на пътя, съобразено с метеорологичните условията.

Индикация и санкция

Надвишавайки ограничението с 5%, започва индикация на дисплея, че навлизаш в нарушение. Ако продължаваш да повишаваш скоростта,  санкцията е на момента по електронен път и нарушението влиза директно в досието ти. Ако не намалиш, двигателя губи мощност за известно време. При системност двигателя се изключва, колата спира и санкцията е лишение от правоуправление.

Мечти

Ако си доказано безопасен и разумен, получаваш бонуси. Критерия e неучастие в ПТП, независимо чия е вината. При  – 200 хиляди километра без ПТП, индикацията за нарушение се включва на 15% над ограничението. При стаж без ПТП – 500 хиляди, ограничението си е същото, но индикацията за теб се  включва при 50% над ограничението. За един милион  километра без ПТП, дисплея показва ограничението, като препоръчителна скорост, но оставя на теб отговорността за преценка, колко голяма да е съобразената скорост. Този бонус валиден само с ежегоден подробен медецински тест и минимален годишен километраж. За оптимизиране на трафика се гласува повече доверие на доказалите вярната си преценка. При допускане на ПТП, в случаите, когато те са в областта на бонуса, наказанията се завишават пропорционално и води до мигновена загуба на привилегиите.

Сега да се върнем от този опит за предсказване на бъдещето и да спазваме правилата за движение, защото те са за това – да се спазват.

This entry was posted in Computers, Fiction. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ограничение на скоростта – фантазия

 1. svetla says:

  Хъмпи, абе казват да внимаваме какво си мечтаем, че може и да се сбъдне! Ами как ще се кефиме на моторите тогава?!

  • hampi says:

   Ще се кефи само този, който има един милион километра зад гърба си, без произшествия.

 2. The Doves says:

  Поздравления приятелю!!!
  Никога няма да забравя деня, в който се срещнахме!…И ти го помниш!
  Почувствах те, повярвах ти, а ти не ме подведе!
  Радвам се, че се знаем!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *